Årets viktigaste bok “När vi släpper kontrollen”

Patrik Wincent och Fresh Eye ger ut vad vi kallar årets viktigaste bok “När vi släpper kontrollen”. Boken handlar om dataspelsberoende och är mycket gripande och ger inblick i en värld som vi kan ha svårt att överblicka än mindre kanske förstå. Då dataspelsberoende ännu inte finns som officiell diagnos och det ofta rör sig om ungdomar som är beroende så kommer denna bok vara handboken för oroliga föräldrar och även skolpersonal. Då boken är mycket omfattande och lämpar den sig även för personer som arbetar professionellt med olika beroenden och vill ha utökad förståelsen för den här problematiken. Patrik Wincent berättar:

Att vara hooked på datorspel bör behandlas på samma sätt som alla andra missbruk. Liksom andra missbrukare, försöker ofta spelaren fly från sina problem. Datorspel är ett särskilt flyktbeteende för socialt missanpassade ungdomar, oftast pojkar, som tycker att det är betryggande att sjunka in i en värld där dem har full kontroll. “När de spelar datorspel, producerar deras hjärnor neurokemiska processer som heter dopamin, vilket gör dem ”berusade” och liknar det som narkomaner och alkoholister brukar kalla eufori. Barn som är beroende av denna digitala verklighet har förlorat, eller kanske aldrig har haft förmåga att bekvämt kommunicera med människor ansikte mot ansikte. De har tillbringat all sin tid med att interagera i en virtuell värld och är extremt obekväma när det handlar om riktiga människor i realtid. I online-världen finns det alltid tid att redigera vad du säger.

“När vi släpper kontrollen” är en bok som ger råd och stöd för föräldrar och andra som arbetar med ungdomar som har dataspelsmissbruk. Du kommer finna tester och handlingsplaner men även referenser om vart du kan vända dig för att få stöd och hjälp.